تفاوت تبلیغات و روابط عمومی
تفاوت میان تبلیغات و روابط عمومی برای برخی از مدیران و صاحبان کسب و کار هنوز گنگ و ناشناخته است. دانستن این تفاوت ها می تواند تاثیر زیادی بر برنامه ریزی و تدوین کمپین های فروش و تبلیغات و انجام ماموریت هایی که به رشد و تعالی سازمان کمک می نماید، داشته باشد. برخی از شرکت ها توجه زیادی به بحث تبلیغات دارند اما در ورود به حوزه ی روابط عمومی دچار غفلت هستند و از همین جهت، به موفقیت های لازم و مطلوب در کسب و کار خود نخواهند رسید. گاهی با انجام حرکتی ساده و کم هزینه در حوزه ی روابط عمومی، می توان تاثیری بر مخاطبین گذاشت که با انجام هزینه های کلان تبلیغاتی این مهم قابل دست یافتن نخواهد بود. قدرت و نفوذ فعالیت های حوزه ی روابط عمومی در مخاطب به مراتب بالاتر از فعالیت های حوزه ی تبلیغات در بسیاری از موارد می باشد. به همین منظور در ادامه، برخی از مهمترین تفاوت های این دو مقوله را مطرح خواهیم کرد. اما در ابتدای امر لازم است تا تعریف مختصری از کلیت تبلیغات و روابط عمومی داشته باشیم:
جامعهی روابط عمومی امریکا (PRSA) روابط عمومی را اینطور تعریف میکند: روابط عمومی، فرایند ارتباطات راهبردی است که میان جامعه و سازمانها، روابط سودمند دوسویه ایجاد میکند.
نمونه هایی از فعالیت های روابط عمومی:
برگزاری سخنرانیها و کنفرانسها
مصاحبه و مدیریت پوشش خبری
ارتباط با مطبوعات
تحقیقات بازار مبتنی بر اطلاعات مشتریان و مخاطبان سازمان
برگزاری مراسم و رویدادها
استفاده از شبکههای مجازی و ارتباطی تحت وب
اما تبلیغات یعنی ابلاغ یک پیام از طریق یک رسانه به گروهی معین، با صرف هزینه و در یک رابطه غیر شخصی.
نمونه هایی از فعالیت های تبلیغاتی:
تبیلغات محیطی: مانند بیلبوردهای سطح شهر
تبلیغات تلویزیونی و رادیویی
تبلیغات در اینترنت و شبکه های اجتماعی
تبلیغات مکتوب: تبلیغ در روزنامه ها و مجلات
از مقایسه ی این دو تعریف می توان دریافت که تبلیغات به شکل مستقیم و بیواسطه خود را معرفی میکند و از محصول، خدمت و سازمان حرف میزند اما در روابط عمومی قرار است که به شکل غیرمستقیم و ناخودآگاه بر مخاطب تأثیر بگذاریم.
سایر تفاوت ها به اختصار بیان می شود:
۱- در تبلیغات معمولا ارتباط غیر حضوری و یک سویه می باشد اما در روابط عمومی معمولا این ارتباط دو طرفه و حضوری است.
۲-در تبلیغات، ارتباط به صورت سلطه آمیز و آمرانه است اما ماهیت ارتباط در روابط عمومی، دوستانه و مشارکت آمیز می باشد.
۳- تبلیغات تاثیراتی کوتاه مدت بر مبنای هیجانات دارد اما روابط عمومی تأثیر منطقی و بلند مدت بر مخاطب می گذارد.
4- دوره ی اجرا در تبلیغات معمولا تکرارپذیر و طولانی است اما در روابط عمومی این دوره کوتاه و شاید در برخی موارد تکرار ناپذیر می باشد.
5- در تبلیغات از رسانه های خاص برای مشتریان خاص استفاده میشود اما در روابط عمومی می توان از هر رسانه ای برای افراد عام و هدف گیری نشده استفاده کرد.
6- در تبلیغات شما باید به آژانس های تبلیغاتی پول و هزینه پرداخت کنید اما در حوزه ی روابط عمومی خود شما مجری و برگزار کننده خواهید بود.
7- رعایت موازین و اخلاق در روابط عمومی نسبت به تبلیغات بسیار پررنگ تر و شدید تر است.
8- در تبلیغات، مخاطبین کاملا می فهمند که با یک آگهی تبلیغاتی روبرو هستند که هدف آن فروش هرچه بیشتر کالاست اما در روابط عمومی مخاطبان لزوما نمی دانند که هدف نهایی چیست.
موارد ذکر شده تنها برخی از مهم ترین تفاوت های این دو مقوله را ترسیم نمودند. امیدواریم در مقالات بعدی بتوانیم به سایر این تفاوت ها در ابعاد وسیع تری بپردازیم.
درباره مدیریت
دکتر محمدرضا طاهری با بیش از یک دهه سابقه همکاری موفق در قالب آموزش و مشاوره با برندهای معتبر شرق کشور، تلاش میکند تا راه را برای توسعه و موفقیت کسب و کارهای ایرانی از مسیر کاربست دانش و تجربه، هموارتر سازد.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.